Manisa Sanayisi Türkiyeye Model Oluyor
Türkiye'nin önemli sanayi şehirlerinden Manisa, AK Parti Milletvekili Semra Kaplan Kıvırcık'ın önderliğinde bir program gerçekleştirdi. Programın ilk gününe Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, TBMM Sanayi Ticaret Enerji Tabii Kaynaklar Bilgi ve Teknoloji Komisyon Başkanı Mustafa Elitaş ve komisyon üyeleri ile Manisa Valisi Ahmet Deniz, milletvekilleri ve bürokratlar katıldı. İlk gün Manisa Valiliği ziyareti, Kurşunluhan açılışı, Manisa OSB ziyareti, Vestel City, Maxicon İnci Jant ve Tirsan Kardan fabrikaları ziyaret edildi. Ardından Manisa sanayicileriyle istişare toplantısı gerçekleşti. Ayrıca Mustafa Elitaş, Manisa Medya TV'de hazırlayıp sunduğum iş ve ekonomi programım Senin Kariyerin'de kentin ekonomisini değerlendirdi. Programın 2. gününde, tarihi miraslarımız Muradiye Camii ve müzesi, Sultan Camii, Ulucamii ile yeni açılacak olan Şehzade Park Mesir Müzesi ziyaretlerinden sonra Manisa Ekonomisine Bakış konulu toplantı düzenlendi.
EN İYİ YATIRIM KENTİ
Manisa, yüksek ihracat oranlarına, Ar-Ge merkezlerine, İstanbul'dan sonra 2. patent başvurusuna, ileri teknoloji ve katma değerli ürünlerin üretim imkanına, beyaz eşya, otomotiv ve yan sanayi, kalıp üretimi, tarım gibi sektörlerde büyük potansiyele sahip. Ayrıca 'Avrupa'nın en iyi yatırım kenti' statüsünü taşıması nedeniyle birçok yabancı markanın üretim üssü konumunda. Manisa'da iş insanları ticarette oldukça bilinçli. Şehrinin üretimine ve gelişmesine katkı sağlayan her türlü yol haritası belirlenmiş durumda. İlaveten TÜBİTAK, AB, IPARD, SGK, İş Kur, Zafer Kalkınma Ajansı, KOSGEB vb. gibi devlet teşviklerinden de yararlanıyor. Sanayiciler, bu teşviklerden daha çok yaralanmak için bilimsel çalışma merkezleri kurmuşlar. Bu faaliyetlerden memnun kalan heyet, teşviklerin artacağını ve yeni desteklerin sağlanacağını belirtti.
ÖRNEK ALINACAK LİSE
Tarihte Osmanlı şehzadelerinin saltanat tecrübesi kazandığı, 16 şehzadenin yetiştiği şehirde eğitime ve insan kaynağına çok önem veriliyor. Sanayinin ara elaman sorununu çözmek için kurulan MOSTEM Lisesi Türkiye'ye örnek olacak düzeyde. Ayrıca Vestel adına Ahmet Nazif Zorlu ve Turan Erdoğan, İnci Jant adına Perihan İnci, Tirsan adına Mehmet Tiryaki, MOSB Başkanı Sait Cemal Türek ile Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Yılmaz sunumlarında eğitimin ve insan kaynağının ne kadar önemli olduğunun altını çizdiler.
EKONOMİ DAHA İYİYE
Sanayicilerle istişare toplantısında iş insanlarının sorunlarını dinleyen ve tek tek not alan komisyon üyeleri, Türkiye'nin sanayisinin güçlenmesi, markalaşması, katma değerli ürün yaratma, nitelikli insan gücü ortaya çıkarmak amacıyla düzenlemeler ve iyileştirmeler yapılacağını belirtti. Katıldığım 2 günlük program yoğun ve verimliydi. Katılımcıların ortak hedefi, "Ülkemizin gelişmesi, ekonomik olarak daha iyi seviyelere çıkmak, gelişmiş ülke ekonomisine ulaşmak amacıyla sanayicilerin ve iş insanlarının sorunlarını yerinde tespit etmek, önerilerini dinlemek ve çözüm bulmaktı." Program amacına ulaştı. Heyet, Manisa sanayisi ile gurur duydu. Ekonominin ve ülkenin gelişmesi için önemli sorumluluk alanı taşıyan ve tüm sektörleri kapsayan Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın ve TBMM Komisyonu'nun ve değerli bürokratlarının kararlı ve inançlı duruşu ile ülkemizin 2019'da çok daha iyi bir ekonomiye kavuşacağına inanıyorum. Ekonomik Güven Endeksi'nin daha da arttığını yakında göreceğiz. Niyeti gelişim ve üretim olan, sorunları yerinde dinleyen ve birlikte çözüm bulan bir sistem ile katılımcı bir yönetim anlayışına hiçbir engel dayanmaz.
Kaynak: Gonca Elibol Yeni Asır Köşe yazarı