Loading
ulke

Çanakkale Notları

Dur yolcu!
Bilmeden gelip bastığın Bu toprak, bir devrin battığı yerdir.
Eğil de kulak ver, bu sessiz yığın Bir vatan kalbinin attığı yerdir.
(Necmettin Halil ONAN) Çanakkale ...
Çanakkale Geçilmez...

Dünya tarihine yön veren Çanakkale Savaşları'nın yaşandığı bu kentimiz kutsaldır. Çanakkale destanı, Seyit Onbaşı, Yahya Çavuş, Tophaneli Hakkı Binbaşı ve adı tarihe altın harflerle yazılmış nice askerlerimizin üstün gayreti ve Mustafa Kemal'in derin askeri dehasıyla yazıldı. Kıt kaynaklarla imkansızın başarıldığı bu kutsal topraklara her geldiğimde içimi bir hüzün bir de umut sarıyor. O savaş yıllarını düşündükçe atalarımıza minnettarlığım, şehitlerimize saygım artıyor. Gelibolu'dan esen rüzgar sanki atalarımızın sesini kulağıma fısıldıyor. "Çok çalışın der gibi"!
Güzel memleketimize 16 yıldır her geldiğimde kendimi şanslı hissederim.
Çanakkale öyle harika bir kent ki, anlatmaya kelimeler kifayetsiz kalıyor!
Gökçeada, Bozcaada, Assos, Truva, Kaz Dağları, Küçükkuyu, Babakale, Çan Termal tesisi vs. turizm merkezleri ile hüzün kokan ve hayatta imkansızın olmadığını anlatan Kabatepe (Kilye Koyu), Dur Yolcu Anıtı, Soğanlıdere Vadisi, 57.
Alay, Morto Koyu, Anzak Koyu, Arıburnu, Düz Tepe, Conkbayırı, Seddülbahir, Kilitbahir Tabyası vs. savaş alanlarını, müzeleri gezmek ve özellikle de çocuklara göstermek gerekiyor. Tarihini bilmeyen yarını göremez!

TARİHİ AYNALI ÇARŞI

Çanakkale'ye gelince; kordon boyunda yürüyüş yapmak, Boğaz'a seyre dalıp çay içmek, taptaze lüferini yemek, Dardanos Koyu'nda Çanakkale'nin kokulu domatesine eşlik eden zeytini, zeytinyağı ve Ezine peyniri ile kahvaltı yapmak, Geyikli'de deryalara dalmak, Kepez plajında serinlemek, saat kulesi civarında peynir tatlısı yemek, Çimenlik Kalesi'nde tarihe yolculuk yapmak, tarihi Aynalı Çarşı'da hediyelik eşya almak ne büyük keyiftir...
Çanakkale iklimi, Marmara ve Ege Bölgesi'nin kesişme noktası olması, doğal güzellikleri, sosyo-kültürel yapısı ve verimli toprakları ile ekonomik olarak oldukça yüksek bir potansiyeli barındırmaktadır.
Böylesine zengin tarihi mirası ve stratejik önemi olan şehir, maalesef ki, ekonomik anlamda hak ettiği noktada değil.
Ancak Çanakkale 1915 Köprüsü ile kentin zincirlerini kırması beklenmektedir.
Köprü, trafik yoğunluğunu önlemenin yanı sıra vatandaşın ucuz ulaşımla seyahat edeceği bir vizyon olacak.
Fiziki görünümü ve getireceği ekonomik gelişmeyle şehrin çehresini değiştirecek.
Çanakkale'ye yeni fırsatlar doğuracaktır.
Köprü yapımının başlaması ile şimdiden emlak ve arsa fiyatlarındaki artış kent sakinlerini sevindirmektedir.

ŞEHRİN GÜÇLÜ POTANSİYELİ

Ayrıca Çanakkale Boğazı'nın İstanbul Boğazı'ndan iki kat uzun olması, farklı ülkelerin ticari gemilerinin Boğaz'dan geçmesi, turizm açısından bir ayrıcalıktır.
Bu etkenler fırsata çevrilmelidir.
Çanakkale her yönüyle 2. İstanbul olmaya adaydır.
Sörf, dalış, balık avı gibi yeni turizm alanları oluşturulmalı, turizm desteklenmelidir.
Kepez limanı ve çevresinin yatırımcı için önemli bir ticari merkez olduğunun altını çizmek gerekir.
Şehrin ihtiyacı olan Çanakkale Havalimanı'nın yurt içi seferlerinin arttırılması ve yurt dışı seferlerinin başlatılması, sağlıkta iyileştirmelerin yapılması, sanayinin geliştirilmesi ve en önemlisi Büyükşehir Statüsü'ne alınması ile güçlü ekonominin kapıları açılacaktır.
Merkez nüfusu yaklaşık 175 bin, genel nüfusu ise 530 bin olan Çanakkale, 1915 Boğaz Köprüsü'nün devreye girmesiyle çağ atlayacaktır.
Kahraman şehitlerimizin anısına bu kutsal toprakların dantel gibi işlenmesi, duygu yüklü bu kentin güçlü potansiyelinin ortaya çıkartılması için devletimizle birlikte özel sektörün de eylem planlarının oluşturularak hızla hayata geçirilmesi gerekmektedir.
Çanakkale sadece Türkiye'nin değil, dünya tarihinin yeniden yazıldığı bir doğa cennetidir.

Kaynak: Gonca Elibol Yeni Asır Köşe yazısı

paylaş